Med två omgångar kvar att spela befinner sig Tjust Bandy i ett prekärt läge i division 1. Men segern mot Stjärnan senast gör att de har chansen att ta sig förbi just Stjärnan och undvika jumboplatsen.

I och med att Öjaby drog sig ur serien innan seriestart kunde man tänka sig att inget lag riskerade att åka ur. Så är inte fallet.

 

– Det laget som kommer sist i division 1 åker ur, så är det sagt, säger Micael Eriksson, från Svenska Bandyförbundet.

Men det är en sanning med modifikation. Det är många faktorer som spelar in i hur det kommer att bli för jumbon i division 1 södra.

 

– Även om man kommer sist i ettan, så har man möjlighet att anmäla sig till division 1 för spel där nästa säsong. Men om ett lag som vinner division 2 också anmäler sig, har det laget förtur, säger Micael Eriksson.

Det finns dock ytterligare livlinor om man blir sist i tabellen. Det finns nämligen ett årsmötebeslut på att division 1 ska bestå av 48 lag nästa säsong, detta uppdelat i sex serier med åtta lag vardera.

 

Att fylla upp detta kan tänkas bli en knivig uppgift för förbundet, även om de kan tänka sig att sänka till 46 lag. Något som talar till Tjust Bandys fördel, om de nu skulle komma sist.

Notabelt är också att det kommer att bli ett nytt upplägg inom division 1-serierna nästa vinter. Serierna kommer att delas in i pooler där lagen inom samma pool ska mötas flera gånger.

– Det blir roligt med fler derbyn och är bra ekonomiskt för klubbarna. I den södra serien skulle det exempelvis kunna bli en syd- och en öst-pool. I den östra skulle lag som Målilla, Stjärnan, Bore och Tjust kunna vara, säger Micael Eriksson.

 

Låt oss som sagt påminna oss om att Tjust Bandy absolut har chans att undvika sistaplatsen. Stjärnan, som de jagar, har usel form. Och Tjust Bandy ska ha en god segermöjlighet när Bore kommer på besök till Tjustvallen under torsdagskvällen.

– Det blir tufft, men vi är absolut inte slagna på förhand. Det har varit mer leenden inom laget efter segern senast, säger tränaren Thomas Fransson som nu är tillbaka vid sidlinjen efter att ha varit på skidsemester under förra matchen:

– Jag behövs inte tydligen, säger Fransson skämtsamt.

– Nej, men vi ska göra allt för att avsluta den här säsongen så bra som möjligt. Vi är ett bra lag om allt klaffar, jag hoppas vi kan visa det.