Senaste inläggen

Av bandystars - Lördag 24 feb 07:50

Nedan saxat från Kungsbacka Posten Om bandyn hade haft ett Åshöjdens BK så hade det baserat sig på Frillesås bandyklubb. Det är klubben med nio liv.

 

 


På 1990-talet såg det ut att vara över. Frillesås BK hade bara fem spelare kvar i laget. De vände sig till värsta fienden Sunvära och frågade om en sammanslagning.

Men det blev kalla handen. Erland och Gösta Johanssons skapelse reste sig på nio – och är nu på väg upp i elitserien.

Om bandyn hade haft ett Åshöjdens BK så hade det baserat sig på Frillesås bandyklubb. Det är klubben med nio liv.

Roy och Roger har sin mack. Eller hade. Gösta och Erland Johansson har Sjöaremossen och bandyn. De är förvisso inte bröder, men hörs dagligen.

– Erland brukar väcka mig med ett telefonsamtal varje morgon. Vi pratar mest om bandy, men även om livet i övrigt, säger Gösta Johansson.

Han kallar Erland ”den lille”. Det skiljer några få dagar på 79-årige Gösta och 78-årige Erland. De var båda runt 20 år då de grundade Frillesås Bandyklubb.

– Vi hade bildat ett lag och fick då höra att Gösta och några kompisar gjort likadant i Idala. Vi möttes i några matcher, men kom ganska snabbt på idén att slå oss samman. Först spelade vi i Frillsås fotbollströjor, men jag ville inte vara med och samla in pengar till fotbollen. Därför bröt vi oss ur och startade eget, säger Erland Johansson.

De har haft flera sjöar som hemmaplan, men framförallt höll de till på Lillesjön. De skottade planen själva med bidrag från kommunen. Erland har varit kassör så gott som hela tiden från starten. En skicklig sådan.

– Erland är sån att har han en krona när dagen startar så är den värd 1,10 när dagen är slut. Vi har alltid sett till att ha pengar till nästa säsong klara innan den startar. På så sätt har vi klarat ekonomin bra, vi har aldrig förhävt oss, säger Gösta Johansson.

Gösta Johansson är kyrkvaktmästare och Erland försöker att gå i kyrkan varje söndag. Han har fått prästens tillåtelse att kolla på bandy på röda dagar och följer alltid guds bud.

– Jag hoppas vi kan få hjälp av han där uppe nu på söndag. Han hjälper oss i förbönen, säger Gösta Johansson och skrattar.

Att Frillesås är i en avgörande match för spel i elitserien nästa år tackar Erland två saker för: Att Gais la ner bandyverksamheten och att Kungälv har knackig ekonomi.

– Vi fick med oss de bästa spelarna som lämnade Gais och sedan fick de med sig några från Kungälv, säger Gösta.

Annat var det i mitten av 1990-talet. Erland Johansson hade skött ungdomssektionen själv i alla år. När han inte orkade med det kom inga spelare underifrån. De äldre spelarna gifte sig, skaffade familj och slutade spela.

För Kungsbacka-Posten avslöjar Johanssons hur nära det var att klubben fick läggas ner:

– Vi hade bara fem spelare när säsongen skulle börja. Då var det nära att vi fick lägga ner. Vi var nere på knä och gick till grannföreningen Sunvära, men de sa nej direkt. Det var aldrig någon diskussion ens, berättar Gösta.

Erland fyller i:

– När du inte har några pengar får du gå till grannen och be om hjälp. Men de var inte alls intresserade.

Men när spelare i Sunvära fick höra om grannklubbens prekära situation valde flera att gå till Frillesås.

– De blev förbaskade när de hörde hur det var för oss. Sedan anslöt fler killar som egentligen hade lagt av. På så sätt kunde vi rädda verksamheten. Förra gången vi var lika illa ute var ju för ett år sedan när Kungsbacka kommun beslöt att strypa bidraget till Sjöaremossen. Det var några nervösa månader. Det var väldigt bekymmersamt, säger Gösta Johansson.

Om ni hade slagit er samman med Sunvära, var hade ni varit då?

– Jag vet inte. Jag hade inte samlat ihop några pengar till den klubben i alla fall, säger Gösta och ler underfundigt.

Vad har ni för känslor inför lördagens avgörande match?

– Det vore ju hemskt om det inte skulle gå, men vi måste göra vårt. Det gäller att vi sköter oss. Vi är svårbesegrade hemma, säger Gösta.

Ni har sålt lotter, samlat ihop traktens alla barn, skottat isar, byggt omklädningsrum och anordnat dansbandskonserter. Är det nu ni kan kassera in för allt ert slit?

– Ja, det är det kanske. Men sen börjar alla bekymmer. Då gäller det att få ekonomin att gå runt för spel i elitserien. Vi kan inte tacka nej till en plats, då får vi spela i lägsta serien. Det skulle vi inte göra heller. Killarna har ju gjort en enorm prestation, ett enormt slit. Vi ska fixa de ekonomiska förutsättningarna, säger Gösta Johansson.

Gösta pratar ekonomi igen:

– Vi har inför varje säsong öppnat kassakistan och visat för styrelsen: Det här är de pengar som finns, det är vad vi kan röra oss med – inget mer. På så vis har vi klarat oss ekonomiskt när andra inte har gjort det.

Erland:

– Äsch, du ska inte tro allt han säger. Han vrider till det så, det låter alltid så bra.

Sedan kollar han på Gösta och säger:

– Du är som du är och jag är som jag är. Det är därför vi går bra ihop… Även om jag försöker få dig att sluta med dina grejer.

Gösta:

– Herregud vad vi har skällt på varandra, men vi har alltid varit kompisar och vi pratar varje dag. Jag tror det är nyttigt att kivas.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

FAKTA:

Gösta om roligaste bandyminnet:

”Jag var ledare för ett av våra ungdomslag. Samtliga spelare kom från samma klass. Vi åkte på en turnering i Karlstad och fick möta Karlstad/Göta som var ruskigt starka. Arrangörerna hade aldrig hört talas om Frillesås. Jag sa till dem att det kommer ni snart få göra. Vi vann med 7–2 och de var helt häpna. För oss var det som en klassresa”.

FAKTA:

Erlands klassiska citat

Erland Johansson är känd som en citatmaskin – en guldgruva för journalister. Här är några av dem:

”Vi kommer inte att köpa någon mer ryss. Inte så länge jag kan tugga bröd!”

Erland gillade inte att köpa ”videoryssar”

”Deras spelare är hungriga och alerta. Våra helar (killar) åker runt som mätta koltrastar”

Erland gillade inte idén med att spelarna i laget åt gemensam lunch innan matcherna.

”Där dog bandyn i norra Halland!”

Erland efter att en veteran i laget beslöt att lämna klubben efter sisådär 25 år.

”Jag sa till dom att vi har spade och grep, men ingen dator”

Erland när Svenska bandyförbundet bad om en mejladress.

”De andra lagen har fina inomhushallar. Vi brukar tända små brasor där folk kan värma sig”.

Erland om avsaknaden av bandyhall.

ANNONS
Av bandystars - Lördag 24 feb 07:10

VINST! Säsongens sista match slutar med vinst mot Tjust Bandy. Slutresultatet skrevs till 4-12 efter 1-7 i halvtid. Hela laget ska ha en stor eloge för en väl utförd match.

 

Se och lyssna på glädjen efteråt 

ANNONS
Av bandystars - Lördag 24 feb 06:43

Vi har levt med en haltande tabell hela säsongen och det blev ingen färdigspelad tabell när sista omgången var spelad och i dagsläget oklart om matchen kommmer att spelas om vi skall tolka vad Jönköping skriver om de blir två eller trea Ja det är inte fullt utrett hur förra helgens uppskjutna match ska avgöras, Det återstår att se... och om det vet JB för närvarande inget, men med en tredjeplats är inte fy skam det heller...

På Åtvidabergs hemsida undra de i gästboken när matchen skall spelas 


Så om våra Stjärnor blir två eller trea vet vi inte men oavsett tror Bandystars att alla är glada över prestationen 

Division 1 Södra

LagSpelatVOFMålPoäng
1. Skirö AIK211524132-8532
2. IF Stjärnan211236120-8927
3. Jönköping Bandy201226117-8926
4. Tjust Bandy211209110-11524
5. Åtvidabergs BK20929113-10720
6. Målilla GoIF219111107-11519
7. BK Bore215115105-14611
8. Malmbäcks IF21311794-1527
Av bandystars - Lördag 24 feb 06:16

Målilla husorgan och Ossian Mathiasson på plats såg Petersson klev över 50-poängsstrecket i säsongsavslutningen

 

Med tre mål och två assist i säsongens sista match landade Tobias Petersson på 53 poäng.
Det räckte inte till några poäng.
Målilla avslutade med en tung 6–8-förlust mot Jönköping.

Tobias Petersson har öst in poäng i Målilla hela säsongen och varit spelaren som burit lagets offensiv.

Inför kvällens match mot Jönköping stod han på 48 poäng och målet var naturligtvis att kliva över strecket för 50 poäng.

Det gjorde han utan några som helst problem. I förlustmatchen (6–8) mot Jönköping svarade han för tre mål och två målgivande passningar och den totala poängskörden blev 53 poäng (44+9).

– Det är ett fantastsikt bra facit, han är vass på att göra mål. Det är bara att applådera och det är ingen slump att han gör mycket mål. Han vill vara där och det märks på även på träning, han gör inget halvdant och är en bra avslutare, säger tränaren Johnny Quiros. 


Målilla fick jaga hela tiden

Men för lagets del räckte inte Peterssons fem poäng till några poäng i säsongsavslutningen.

Efter 30 minuters spel stod det 4–4 efter att Målilla hämtat upp 1–3 till 3–3 och 3–4 till 4–4. Jönköping gjorde sedan två psykologiskt viktiga mål – 5–4 före halvtid och 6–4 sex minuter in i andra halvlek.

– Vi tar över efter deras 6–4-mål och ligger på. Vi gör 6–5 och har bud på mer. Vi är dock lite för ineffektiva i avsluten och det har vi varit hela säsongen. Vi fick inte dit 6-6, i stället gick de fram och gjorde 7–5 när vi tryckte på, säger Quiros. 

Fredrik Johansson gjorde 6–7 och Målilla hade då chansen men på tilläggstid kom segermålet 6–8.

– Vi var värda en poäng men det har inte studsat vår väg den här säsongen. Det har grinat oss i ansiktet och vi har fått stryk i många jämna matcher i slutändan. Vi är för dåliga i våra avslut för att vinna de matcherna. Det räcker inte bara att spela bra. 


"Tom på energi"

Hur det blir till nästa säsong för Johnny Quiros är oklart. 

– Nej, kroppen är rätt rom på energi och man är rätt urlakad. Nu får man samla krafter och fundera kring framtiden, säger han. 

Målilas målskyttar var Tobias Petersson 3, Erik Quiros, Erik Karlström och Fredrik Johansson. Petersson fick beröm för första halvlek och Erik Quiros för sin andra andra halvlek. 

Målilla slutar därmed sexa i division 1 med 19 inspelade poäng. 

 

Ossian Mathiasson

Av bandystars - Lördag 24 feb 06:08

Jönköping skriver detta referat efter matchen mot Målilla 

Referat: Målilla GoIF - Jönköping Bandy IF

 
 Måns Lindell Lagledare
Av bandystars - Fredag 23 feb 21:32

DUSSINET FULLT, OTROLIGT, SANSLÖST, MAKALÖST KNAPPT Bandystars KUNDE TRO DET VAR SANT SMÅTT FÖRNEDRANDE i serieavslutning – mot enda laget Tjust inte besegrat i år. ÅKTE DE PÅ ÄNNU EN STJÄRNSMÄLL

Tjust verkade som de fall ihop som ett korthus stundtals eller så var det Stjärnornas effektivitet som gjorde de styrde och ställde på isen. Tjust skapade avslut när de fick låna nystandet men då var det försent

 

Stjärnorna tog ledningen efter 08:09 Ivan Ushakov ass Kirill Afanasev Dess förrinna hade Tjust fått en hörna och skott på mål kan Stjärnorna kontra och ta ledningen

 

0 – 2 efter 18:01 Denis Bagaev ass Ivan Ushakov det är knappt Bandystars tror detta är sant

 

0 – 3 efter 19:54 Artur Befus ass Albin Ottosson säger som de sa under skidskyttet nyp mig detta är otroligt

 

Tjust bör varit lite chockade av denna drömstart för Stjärnorna försöker Tjust ta tag i matchen och jobba sig in i matchen skapa två skott på mål i 23 resp 25 min utan resultat blir det straff för Stjärnorna istället efter 27:57 denna kan dock inte Christian Åström utnyttja

 

0 – 4 efter 32:57 Ivan Ushakov ass Denis Bagaev helt sanslöst

 

0 – 5 efter 35:13 Ivan Ushakov gör sitt tredje mål ass Denis Bagaev vad är det som sker detta är sanslöst

 

Tjust tar timeout och skapa en resultatlös hörna kontra Stjärnorna och plötsligt står det 0 – 6 efter 40:37 Ivan Ushakov gör sitt fjärde mål ass Denis Bagaev tredje assisten för dagen. Detta är makalöst

 


0 – 7 efter 44:25 Albin Ottosson ass Kirill Afanasev

 

Reducering kom dock efter 45:15 och detta via X:et Stefan Erixon ass Albin Juthe

 

Statistik Skott: 3/0 Hörnor: 3/1 Straffar: 0/1 Frislag: 4/6 Utv: 0/0

 

Vilken första halvlek och vilken urladdning som Stjärnorna presentera för publiken  

 

Andra halvlek

 

Frågan var skulle Tjust lägga in en högre växel och tvinga Stjärnorna lägga sig och försvara eller skulle det bjudas upp till isdans

 

Stjärnorna inledde halvleken likt den första likaså Tjust men denna gång lyckas de sätta press på Stjärnorna och skapa 3 hörnor då händer det på nytt nästa exakt klockmässigt efter 54:10 ökar Stjärnorna på sin ledning till 1-8 tillsynes som av kontringeffekt gör Artur Befus mål. De STARS som finns närvarande måste nästan vara i sjunde himmel vid det här laget

 

Stjärnornas effektivitet är enorm målen bara sitter där i nätmaskorna utöver detta i skrivande stund 1 skott på mål och två hörnor

 

1 – 9 efter 59:05 Denis Bagaev ass Albin Ottosson slå mig hårt i skallen är detta sant Tjust är borta med vinden eller var håller de hus

 

1 – 10 efter 60:18 troligen på en hörnretur tidsmässig iakttagelse Ivan Ushakov sitt femte mål för kvällen

 

1 – 11 efter 63:23 återigen Ivan Ushakov sitt sjätte mål ass Albin Ottosson sitt tredje assist för aftonen

 

Reducering till 2 – 11 efter 76:41 på hörna Oskar Hugosson ass Kristian Weineholm kom det en till efter 78:07 och 3-11 Stanislav Klyushanov ass Denis In-Fa-Lin

 

Tjust fick upp både farten och ånga i spelet sista kvarten ny reducering efter 81:48 och 4-11 Stefan Erixon ass Stanislav Klyushanov

 

Tjust:s målvakt räddar två gånger nystandet i slutet av ordinari speltid men tredje gången var det kört efter 89:31 och dussinet fullt av mål för Stjärnorna och Denis Bagaev tredje mål ass Ivan Ushakov

 

Statistik Skott: 4/1 Hörnor: 9/3 Straffar: 0/1 Frislag: 17/17 Utv: 0/0

 Tjust Bandy
4-12
IF Stjärnan
 

 

Av bandystars - Fredag 23 feb 21:30

Sista matchen för Malmbäck i ettan bör motiveringen varit så där bjuds det ändå på händelse och mål

 

Skott: 2/1 Hörnor: 4/3 Straffar: 0/1 Frislag: 8/8 Utv: 10/20

 

Andra halvlek

 

45 supporters på plats fick se Malmbäck kvittera och ta ledning och sen återigen komma i underläge när Bore vände men fick se sig som en förlorare när Malmbäck vände på nytt och kunde slutligen vinna matchen. Matchen drabbades av ett spelavbrott på grund av skada på spelare i BK Bore. Vad som hände är oklart i skrivande stund

 Malmbäcks IF
7-6
BK Bore
 

 

Av bandystars - Fredag 23 feb 21:30

En målrik första halvlek där det mestadels handlat om vidöppet i målen då det blivit mål på de flesta anfallen.  

 

Skott: 1/1 Hörnor: 2/2 Straffar: 1/0 Frislag: 5/3 Utv: 0/20

 

Andra halvlek

 

82 supporters fick se ännu fler mål i andra och mer händelserik kanske än första om vi skall tro statistiken

 Målilla GoIF Bandy
6-8
Jönköping Bandy IF
 

 

Presentation


Bandystars en supporter långbortistan som följer sina stjärnor från sin position andra sidan det småländska höglandet och ibland så möts de uppe på platån när bortamatchen är närmare en hemmamatch.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5 6 7 8
9
10 11
12
13 14 15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ bandystars med Blogkeen
Följ bandystars med Bloglovin'

Bandy länkar


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se