Alla inlägg den 24 februari 2018

Av bandystars - 24 februari 2018 20:30

Osannolikt känns det som, vem kunde tro detta första gången jag såg mina Stjärnor spöa dessa Frillesås på Sjöaren. Men det skulle visa sig att det blev Frillesås som drog det längsta strået nu några år senare är det bara att gratulera.

 

Makalöst det skall spelas elitbandy på Sjöaren kommande säsong om det finns is förstås när serien börjar och om svenska bandyförbundet godkänner arenan.

 

Snackade med bandybossen Stig Bertilsson under matchen vad han trodde, fanns det kanske visa synpunkter men dessa skulle diskuteras med klubben först innan jag fick veta något.

 

Publikrekord 1761 supporters många troligen första gången också de såg bandy av döma av reaktionerna vad som ägde rum på isen. Förhoppningsvist kommer dessa fler gånger för bandy är kul att se i verkligheten 


Fanns det riktiga bandyfanatiker också med portfölj men och utan innehåll.  Alla behövde inte någon portfölj utan det gick bra med innerfickan. 

 

Frillesås klart för bandyns elitserie efter succésäsong

Frillesås BK är som första halländska lag någonsin klart för herrarnas elitserie i bandy. Detta efter att laget besegrat Tranås hemma på Sjöarmossens isbana på lördagseftermiddagen.

Säsongen 2017/2018 blev den bästa i Frillesås historia. När laget på lördagen vann mot gästerna från Småland med siffrorna 7-4 säkrades förstaplatsen i bandyallsvenskan. Därmed erbjuds klubben en plats i bandyns finrum kommande säsong.

Seger

Tranås ledde under första halvleken men Frillesås lyckades vända i slutminuterna och tog ledningen med 2-1. Och trots att Tranås kvitterade räckte det inte hela vägen.

Ett förlösande jubel bröt ut bland både spelare och publik när slutsignalen ljöd på Sjöaremossens isbana som besöktes av en rekordpublik på lite över 1.700 personer.

”Som en kebabpizza”

SVT Nyheter Halland träffade en tagen Mattias Johansson, tränare och mittfältare, strax efter segern.

– Det här betyder så mycket och vi är många som jobbat stenhårt för att göra den här drömmen verklig.

Frillesås och Elitserien, hur smakar det?

– Det smakar som en kebabpizza med extra sås, säger Johansson.

Högsta serien

En historisk dag när Halland för första gången representeras i den högsta serien tack vare Frillesås fantastiska säsong. Av de totalt 22 spelade matcherna förlorade de enbart två.

Förutom Frillesås kvalade även Falun och Nässjö till Elitserien. NitroNora BS och Gustavsbergs IF åkte ner till division 1 medan UNIK Bandy och IFK Kungälv tvingas kvala för att stanna kvar i allsvenskan.

Jubel och kramkalas när slutsignalen ljöd. Foto: SVT

 

 


Av bandystars - 24 februari 2018 07:50

Nedan saxat från Kungsbacka Posten Om bandyn hade haft ett Åshöjdens BK så hade det baserat sig på Frillesås bandyklubb. Det är klubben med nio liv.

 

 


På 1990-talet såg det ut att vara över. Frillesås BK hade bara fem spelare kvar i laget. De vände sig till värsta fienden Sunvära och frågade om en sammanslagning.

Men det blev kalla handen. Erland och Gösta Johanssons skapelse reste sig på nio – och är nu på väg upp i elitserien.

Om bandyn hade haft ett Åshöjdens BK så hade det baserat sig på Frillesås bandyklubb. Det är klubben med nio liv.

Roy och Roger har sin mack. Eller hade. Gösta och Erland Johansson har Sjöaremossen och bandyn. De är förvisso inte bröder, men hörs dagligen.

– Erland brukar väcka mig med ett telefonsamtal varje morgon. Vi pratar mest om bandy, men även om livet i övrigt, säger Gösta Johansson.

Han kallar Erland ”den lille”. Det skiljer några få dagar på 79-årige Gösta och 78-årige Erland. De var båda runt 20 år då de grundade Frillesås Bandyklubb.

– Vi hade bildat ett lag och fick då höra att Gösta och några kompisar gjort likadant i Idala. Vi möttes i några matcher, men kom ganska snabbt på idén att slå oss samman. Först spelade vi i Frillsås fotbollströjor, men jag ville inte vara med och samla in pengar till fotbollen. Därför bröt vi oss ur och startade eget, säger Erland Johansson.

De har haft flera sjöar som hemmaplan, men framförallt höll de till på Lillesjön. De skottade planen själva med bidrag från kommunen. Erland har varit kassör så gott som hela tiden från starten. En skicklig sådan.

– Erland är sån att har han en krona när dagen startar så är den värd 1,10 när dagen är slut. Vi har alltid sett till att ha pengar till nästa säsong klara innan den startar. På så sätt har vi klarat ekonomin bra, vi har aldrig förhävt oss, säger Gösta Johansson.

Gösta Johansson är kyrkvaktmästare och Erland försöker att gå i kyrkan varje söndag. Han har fått prästens tillåtelse att kolla på bandy på röda dagar och följer alltid guds bud.

– Jag hoppas vi kan få hjälp av han där uppe nu på söndag. Han hjälper oss i förbönen, säger Gösta Johansson och skrattar.

Att Frillesås är i en avgörande match för spel i elitserien nästa år tackar Erland två saker för: Att Gais la ner bandyverksamheten och att Kungälv har knackig ekonomi.

– Vi fick med oss de bästa spelarna som lämnade Gais och sedan fick de med sig några från Kungälv, säger Gösta.

Annat var det i mitten av 1990-talet. Erland Johansson hade skött ungdomssektionen själv i alla år. När han inte orkade med det kom inga spelare underifrån. De äldre spelarna gifte sig, skaffade familj och slutade spela.

För Kungsbacka-Posten avslöjar Johanssons hur nära det var att klubben fick läggas ner:

– Vi hade bara fem spelare när säsongen skulle börja. Då var det nära att vi fick lägga ner. Vi var nere på knä och gick till grannföreningen Sunvära, men de sa nej direkt. Det var aldrig någon diskussion ens, berättar Gösta.

Erland fyller i:

– När du inte har några pengar får du gå till grannen och be om hjälp. Men de var inte alls intresserade.

Men när spelare i Sunvära fick höra om grannklubbens prekära situation valde flera att gå till Frillesås.

– De blev förbaskade när de hörde hur det var för oss. Sedan anslöt fler killar som egentligen hade lagt av. På så sätt kunde vi rädda verksamheten. Förra gången vi var lika illa ute var ju för ett år sedan när Kungsbacka kommun beslöt att strypa bidraget till Sjöaremossen. Det var några nervösa månader. Det var väldigt bekymmersamt, säger Gösta Johansson.

Om ni hade slagit er samman med Sunvära, var hade ni varit då?

– Jag vet inte. Jag hade inte samlat ihop några pengar till den klubben i alla fall, säger Gösta och ler underfundigt.

Vad har ni för känslor inför lördagens avgörande match?

– Det vore ju hemskt om det inte skulle gå, men vi måste göra vårt. Det gäller att vi sköter oss. Vi är svårbesegrade hemma, säger Gösta.

Ni har sålt lotter, samlat ihop traktens alla barn, skottat isar, byggt omklädningsrum och anordnat dansbandskonserter. Är det nu ni kan kassera in för allt ert slit?

– Ja, det är det kanske. Men sen börjar alla bekymmer. Då gäller det att få ekonomin att gå runt för spel i elitserien. Vi kan inte tacka nej till en plats, då får vi spela i lägsta serien. Det skulle vi inte göra heller. Killarna har ju gjort en enorm prestation, ett enormt slit. Vi ska fixa de ekonomiska förutsättningarna, säger Gösta Johansson.

Gösta pratar ekonomi igen:

– Vi har inför varje säsong öppnat kassakistan och visat för styrelsen: Det här är de pengar som finns, det är vad vi kan röra oss med – inget mer. På så vis har vi klarat oss ekonomiskt när andra inte har gjort det.

Erland:

– Äsch, du ska inte tro allt han säger. Han vrider till det så, det låter alltid så bra.

Sedan kollar han på Gösta och säger:

– Du är som du är och jag är som jag är. Det är därför vi går bra ihop… Även om jag försöker få dig att sluta med dina grejer.

Gösta:

– Herregud vad vi har skällt på varandra, men vi har alltid varit kompisar och vi pratar varje dag. Jag tror det är nyttigt att kivas.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

FAKTA:

Gösta om roligaste bandyminnet:

”Jag var ledare för ett av våra ungdomslag. Samtliga spelare kom från samma klass. Vi åkte på en turnering i Karlstad och fick möta Karlstad/Göta som var ruskigt starka. Arrangörerna hade aldrig hört talas om Frillesås. Jag sa till dem att det kommer ni snart få göra. Vi vann med 7–2 och de var helt häpna. För oss var det som en klassresa”.

FAKTA:

Erlands klassiska citat

Erland Johansson är känd som en citatmaskin – en guldgruva för journalister. Här är några av dem:

”Vi kommer inte att köpa någon mer ryss. Inte så länge jag kan tugga bröd!”

Erland gillade inte att köpa ”videoryssar”

”Deras spelare är hungriga och alerta. Våra helar (killar) åker runt som mätta koltrastar”

Erland gillade inte idén med att spelarna i laget åt gemensam lunch innan matcherna.

”Där dog bandyn i norra Halland!”

Erland efter att en veteran i laget beslöt att lämna klubben efter sisådär 25 år.

”Jag sa till dom att vi har spade och grep, men ingen dator”

Erland när Svenska bandyförbundet bad om en mejladress.

”De andra lagen har fina inomhushallar. Vi brukar tända små brasor där folk kan värma sig”.

Erland om avsaknaden av bandyhall.

Av bandystars - 24 februari 2018 07:10

VINST! Säsongens sista match slutar med vinst mot Tjust Bandy. Slutresultatet skrevs till 4-12 efter 1-7 i halvtid. Hela laget ska ha en stor eloge för en väl utförd match.

 

Se och lyssna på glädjen efteråt 

Av bandystars - 24 februari 2018 06:43

Vi har levt med en haltande tabell hela säsongen och det blev ingen färdigspelad tabell när sista omgången var spelad och i dagsläget oklart om matchen kommmer att spelas om vi skall tolka vad Jönköping skriver om de blir två eller trea Ja det är inte fullt utrett hur förra helgens uppskjutna match ska avgöras, Det återstår att se... och om det vet JB för närvarande inget, men med en tredjeplats är inte fy skam det heller...

På Åtvidabergs hemsida undra de i gästboken när matchen skall spelas 


Så om våra Stjärnor blir två eller trea vet vi inte men oavsett tror Bandystars att alla är glada över prestationen 

Division 1 Södra

LagSpelatVOFMålPoäng
1. Skirö AIK211524132-8532
2. IF Stjärnan211236120-8927
3. Jönköping Bandy201226117-8926
4. Tjust Bandy211209110-11524
5. Åtvidabergs BK20929113-10720
6. Målilla GoIF219111107-11519
7. BK Bore215115105-14611
8. Malmbäcks IF21311794-1527
Av bandystars - 24 februari 2018 06:16

Målilla husorgan och Ossian Mathiasson på plats såg Petersson klev över 50-poängsstrecket i säsongsavslutningen

 

Med tre mål och två assist i säsongens sista match landade Tobias Petersson på 53 poäng.
Det räckte inte till några poäng.
Målilla avslutade med en tung 6–8-förlust mot Jönköping.

Tobias Petersson har öst in poäng i Målilla hela säsongen och varit spelaren som burit lagets offensiv.

Inför kvällens match mot Jönköping stod han på 48 poäng och målet var naturligtvis att kliva över strecket för 50 poäng.

Det gjorde han utan några som helst problem. I förlustmatchen (6–8) mot Jönköping svarade han för tre mål och två målgivande passningar och den totala poängskörden blev 53 poäng (44+9).

– Det är ett fantastsikt bra facit, han är vass på att göra mål. Det är bara att applådera och det är ingen slump att han gör mycket mål. Han vill vara där och det märks på även på träning, han gör inget halvdant och är en bra avslutare, säger tränaren Johnny Quiros. 


Målilla fick jaga hela tiden

Men för lagets del räckte inte Peterssons fem poäng till några poäng i säsongsavslutningen.

Efter 30 minuters spel stod det 4–4 efter att Målilla hämtat upp 1–3 till 3–3 och 3–4 till 4–4. Jönköping gjorde sedan två psykologiskt viktiga mål – 5–4 före halvtid och 6–4 sex minuter in i andra halvlek.

– Vi tar över efter deras 6–4-mål och ligger på. Vi gör 6–5 och har bud på mer. Vi är dock lite för ineffektiva i avsluten och det har vi varit hela säsongen. Vi fick inte dit 6-6, i stället gick de fram och gjorde 7–5 när vi tryckte på, säger Quiros. 

Fredrik Johansson gjorde 6–7 och Målilla hade då chansen men på tilläggstid kom segermålet 6–8.

– Vi var värda en poäng men det har inte studsat vår väg den här säsongen. Det har grinat oss i ansiktet och vi har fått stryk i många jämna matcher i slutändan. Vi är för dåliga i våra avslut för att vinna de matcherna. Det räcker inte bara att spela bra. 


"Tom på energi"

Hur det blir till nästa säsong för Johnny Quiros är oklart. 

– Nej, kroppen är rätt rom på energi och man är rätt urlakad. Nu får man samla krafter och fundera kring framtiden, säger han. 

Målilas målskyttar var Tobias Petersson 3, Erik Quiros, Erik Karlström och Fredrik Johansson. Petersson fick beröm för första halvlek och Erik Quiros för sin andra andra halvlek. 

Målilla slutar därmed sexa i division 1 med 19 inspelade poäng. 

 

Ossian Mathiasson

Av bandystars - 24 februari 2018 06:08

Jönköping skriver detta referat efter matchen mot Målilla 

Referat: Målilla GoIF - Jönköping Bandy IF

 
 Måns Lindell Lagledare

Presentation


Bandystars en supporter långbortistan som följer sina stjärnor från sin position andra sidan det småländska höglandet och ibland så möts de uppe på platån när bortamatchen är närmare en hemmamatch.

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26
27
28
<<< Februari 2018 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Bandy div 1

Besöksstatistik

Bandy div 2 + övrig bandy

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards