Annandagsbandy och Bandystars saxar från förbundets hemsida detta även om detta handlar mestadels om elitbandy är det bandy i div 1 söndra som gäller först och främst denna dag
November- och tidig decemberbandy känns mera som ett nödvändigt ont för att ett mastigt spelprogram skall kunna genomföras.
I varje fall för de klubbar som spelar utomhus. Först den 26 december börjar bandyn ”på riktigt”.
I vinter är det 61:a året som det spelas seriebandy på annandag jul.
Men – annandagen är inte bandyns historiska premiärdag. Däremot den dag på året då det snackas mest bandy. Allsvenskan, då landets högsta serie, hade urpremiär på trettondag jul år 1931. Allsvensk seriepremiär på annandag jul var det först 1957. Allsvenskan hade då utökats från åtta till tio lag i de båda grupperna (norr och söder) och det krävdes ytterligare speldagar. Då var annandagen ett naturligt val. Tidigare var det premiärspel på nyårs- eller trettondagen.
Västerås måste räddas
Den 2 december 1956 invigdes landets första konstisbana för bandy på Rocklunda i Västerås. I invigningsmatchen segrade Svenska landslaget över Västmanlands landskapslag med 3-1. Premiärmålskytt på den nya banan blev Västmanlands Rune Sääf från Västanfors. Rocklunda kom i många år att bli en räddningsplanka för den allsvenska bandyn. Det var tack vare den som förbundet vågade satsa på två 10-lagsserier. Men det skedde inte smärtfritt. Västerås SK hade i februari 1957 trillat ner i dåvarande division II. Att starta den nya säsongen utan allsvensk tillgång till den nya konstisbanan kändes märkligt.
Så här kan man läsa i Bandyboken årgång 1958:
”Så inträffade emellertid det stora manfallet bland högadeln. Västerås SK och Bollnäs GIF, Västanfors och Tranås fick silkessnöret. Västerås dessutom vid tidpunkt när man byggt upp en konstisbana, som blivit en eländig vintersäsongs räddningsplanka… Det behövdes ingen längre medlidandekampanj. Alla parter var överens om att något måste göras, och detta ”något” bestod i att utöka allsvenskan, så att någon degradering ej skulle behöva ske för olycksbröderna i botten”. Därmed utökades allsvenskan från två 8- till två 10-lagsgrupper. Västerås SK och de tre övriga nedflyttade lagen fick en ny chans. Därmed var det klart för en historisk annandagspremiär den 26 december 1957.
Publikrekord direkt
Här är premiärmatcherna, norrgruppen: Edsbyn-Bollnäs 3-2, Falun-Ljusdal 0-1, Hammarby-Skutskär 0-0 (i Skutskär), Sandviken-Köping 2-1, (Västanfors-IFK Stockholm inställd).
Södergruppen: Karlstads-Göta-Tranås 1-1, Hälleforsnäs-AIK 4-3, Lesjöfors-Katrineholm 0-3, Nässjö-Slottsbron 6-1, Västerås-Örebro 2-3.
Matchen i Västerås drog hela 9 519 åskådare. Det är fortfarande publikrekord för annandagen. Orvar Bergmark i ÖSK var isens suverän. Ett halvår senare spelade han VM-final i fotboll. På 50-talet fungerade kombinationen bandy-fotboll alldeles utmärkt.
1958-60 spelades det åter seriematcher på annandag jul. 1958 två matcher, båda i södergruppen: AIK-Hälleforsnäs 3-2 (i Västerås, konstfruset) och Katrineholm-IFK Åmål 7-0. 1959 handlade det också om två annandagsmatcher, Edsbyn-Broberg 4-1 i den norra och Hammarby-Nässjö 3-5 (i Västerås) i den södra gruppen. Här fanns det en tre-målsskytt, Arnold ”Sladden” Bergström i Nässjö.
Populärt tomtederby
1960 var det åter full omgång på annandagen, 1961 var det seriepremiär först på nyårsafton. 1962 var sista året som serien startade på annandagen. Fr o m 1963 har det alltid varit seriepremiär före jul.
Tidigare var annandag jul den stora genrepsdagen inför seriepremiären på nyåret. I Värmland genomfördes alltid den klassiska ”Tomtedansen” på annandag jul. Blåtomtarna Slottsbron mötte då rödtomtarna Karlstads-Göta. Julen 1947 såg över 7 000 åskådare på Tingvalla, 6 687 betalande, Karlstads-Göta vinna med 3-2.
Zinken i topp
Derbymatcher lockar alltid folk. Och just annandag jul är den stora derbydagen – det ser seriemakarna till. I elitserien i år bjuds det på ett klassiskt hälsingederby, Bollnäs mot Edsbyn, ett västkustderby, Vänersborg mot Villa-Lidköping samt stockholmsderbyt Tellus mot Hammarby. Den sistnämnda matchen spelas självfallet på klassiska Zinkensdamm IP på Södermalm, hemmais för de båda klubbarna. ”Zinken”, som idrottsplatsen kallas i folkmun, är landets i särklass populäraste bandyarena, även om några saknar taket - dock inte undertecknad. Det är också den enda bandyarenan i världen med en egen tunnelbanestation.
1995 var Hammarby tillbaka i högsta serien efter 16 års ”ökenvandring” i näst högsta serien. Sen dess har Hammarby spelat hemma på annandagen 14 gånger - och Tellus en gång (2016) - och dessa 15 matcher har setts av sammanlagt 83 710 åskådare. Det ger ett snitt på 5 581 åskådare per annandagsmatch. Toppnoteringen är 6 418 mot Tellus i fjol (7-4 till Hammarby). Hela nio av matcherna har dragit över 6 000 åskådare. Minst åskådare var det annandagen 1995, då såg 2 148 åskådare Kalix/Nyborg spöa ”Bajen” med 3-2. Men då var det 15 minusgrader!
Även i allsvenskan spelas det derbymatcher på annandagen. Mest kittlar matcherna Tranås-Nässjö, Lidköping mot sensationslaget Åby/Tjureda , Gripen-Kungälv och dalalderbyt Borlänge-Rättvik. I damernas elitserie spelas det bara en match, serieledande Västerås mot Söråker från Sundsvall.
Klart för avslag!
Glöm inte portföljen (med valfritt innehåll).
GOD JUL önskar Claes-G Bengtsson, portföljordförande och bandyhistoriker