Senaste inläggen

Av bandystars - Måndag 15 jan 19:19

Frillesås bandyklubb på väg mot eliten vilket knappast Bandystars kan undgå att uppmärksammas då det är bara ett stenkast eller tvärs över gärdet ins sian gärdsgården Sjöaremossen ligger 

 

Se inslag  på SVT lokalnyheter Halland  inslaget kommer efter ca 6 min 

 

Frillesås bandyklubb är på väg att skriva historia. Det går så bra för laget i bandyallsvenskan den här säsongen att chansen är stor att klubben tar sig upp till elitserien. På gott och på ont.

Laget vann helgens båda matcher hemma på Sjöaremossen. Först mot Västanfors IF med 7-5 på lördagen, och på söndagen skrevs segersiffrorna till  7-2, när  Ljusdals BK gästade.

Med sju omgångar kvar att spela leder Frillesås serien, och laget har alltså nu en god chans att bli det första halländska laget någonsin i landets högsta bandyserie.

Stort steg till eliten

Men frågan är om föreningen klarar att ta ett så stort steg som det innebär?

– Det är ett snack vi får ta. Man måste spänna musklerna otroligt för att spela i elitserien. Och det krävs ett otroligt bra lag. Det är sådan skillnad mellan eliten och allsvenskan idag, säger Lars-Johan Svanström, ordförande.

LÄS MER: Så gick det för bandyspelarna som sökte fru

Oavsett hur det går så märks det på Sjöaremossen att det är kul med bandy just nu.

– Det är helt underbart. Men jag är ingen medgångssupporter, men just nu när det går så bra så är det helt fantastiskt, säger supportern Lasse Ivarsson.

Samma lag

Laget består i stort sett av samma spelarmaterial som förra säsongen, ändå går det bättre den här säsongen än förra.

Anton Lööf Frillesås BK
Backen Anton Lööf säger att det många tuffa matcher kvar innan serien är slut. Foto: SVT

– Vi har spelat ihop oss helt enkelt. Sen är vi en jävligt go grupp. Vi har kul, bra förutsättningar, bra materialare och allting. Då är det kul att spela bandy, säger backen Anton Lööf.

Tänker ni på elitserien?

– Nej, vi kör bara en match i taget sen får vi se vad som händer. Vi har jättetuffa matcher kvar, varenda match i den här serien är svår, säger Anton Lööf.

Den 24 februari spelas den sista omgången av bandyallsvenskan. Och kanske slutar då serien med ett halländskt lag överst.


ANNONS
Av bandystars - Söndag 14 jan 19:57

Delad pott i returmötet i en svängig match enl matchrapporten Åtvidabergs BK
4-4
Jönköping Bandy IF
 

Referat hittar vi på Jönköpings hemsida 

Referat: Åtvidabergs BK - Jönköping Bandy IF

 
 
Måns Lindell Lagledare

Fortvarande haltar tabellen ser vi dock en trend att Skirö har fått ett avstånd till tvåan och i botten 2 lag som har avstånd upp till lagen ovan i mittenriket  

Division 1 Södra

LagSpelatVOFMålPoäng
1. Skirö AIK1392280-5220
2. Jönköping Bandy1381480-6417
3. Åtvidabergs BK1262474-5614
4. Tjust Bandy1270558-6514
5. Målilla GoIF1161459-5713
6. IF Stjärnan1352663-6312
7. BK Bore13301066-976
8. Malmbäcks IF13201164-904
ANNONS
Av bandystars - Söndag 14 jan 19:45

PÅ VM bandys hemsida finnns video från Bandy VM att beskåda hur det gick för våra svenska tjejor när de vann VM för 8: gången
Gå in på länkarna och se 


Se Sverige vinna VM finalen över Ryssland


Se Sverige få sina VM medaljer


Av bandystars - Söndag 14 jan 19:09

SVT var enda svenska media på plats i kinesiska Chengde, där Sveriges damlandslag i bandy skulle försvara sitt VM-guld. Ett VM som avgjordes på ett mycket omdebatterat underlag, naturis.

 

– Det blir ett primitivt, enkelt spel, säger den svenske förbundskaptenen Magnus Nordin till SVT.

Men bra gick det ändå som bekant.

Se reportaget från Kina här:

Klicka på länken ovan så finns där en film på 5 min detta är vad vi troligen får se från Dam VM i Bandy 

Av bandystars - Söndag 14 jan 17:31

Bandystars har varit och vänsterprasslat och tittat på flammorna på Söaremossen. En arena där mina Stjärnor är obesegrade på när dessa möts på denna anrika och lite originella arena.
Där det först och främst krävs karta och kompass om man inte har GPS att köra efter Oavsett Det går bra för Frillesås och håller det hela vägen kan det bli elitserien nästa säsong

Dagens match var mot Ljusdal bara namnet inger respekt och igår Västanfors lag med meriter.
Årets allsvenska innehåller många lag som har meriter bakom sig men man vinner inga matcher på detta. Skulle vara spelare med meriter som kan vara avgörande förstås. Har flammorna detta år spelat skjortorna av lagen som de mött utom ett lag denna säsong  

 

 

En match som var stundtals underhållande och stundtals sömning tillställning. Första halvlek var det främst ställningskrig där båda lagen tog ut varandra. 3 mål varav Frillesås gjorde två och ett på straff mycket vackra mål

Andra halvlek

Frillesås krossade Ljusdal på 15 min gick från 2 - 1 till 5 - 1 och sen var matchen över. Tror inte jag sett en sådan utspelning av ett lag som Ljusdal blev. Uppträdde som statister och rundningskonor det var väl först när det återstod 10 min som Ljusdal vakna för att slockna nästan lika fort

En rättvis seger och nu är vägen öppen för Frillesås mot elitserien och det är upp till de själva att avgöra detta

 

Dagens match och referat hämtar vi från Kungsbacka posten och Tobias Sandblom

 


Frillesås BK
7-2
Ljusdals BK
 

 

 

Självförtroendet sviktade en del. Då slog Mattias Johansson till med två mål mot Ljusdal – och Frillesås är fortsatt i topp.

Helgen har inneburit två matcher för Frillesås hemma på Sjöaremossen. Det blev två segrar, 7–5 mot Västanfors på lördagen och klara 7–2 mot Ljusdal på söndagen.

– Det kändes att vi hade en tuff match i benen. Dessutom var Ljusdal det bästa lag vi mött under de 30 första minuterna. Att vi hade ledningen då var mycket starkt, säger Mattias Johansson, spelande tränare.

Han har haft lite missflyt personligen i inledningen av serien. Men mot Västanfors gjorde han ett mål och mot Ljusdal satte han två mål.

– Jag hade nästan tappat tron på att jag kunde göra mål, så det var väldigt skönt att få göra tre mål på två matcher. Nu trappar vi upp det igen, säger Mattias Johansson.

Framgångarna visar sig på läktaren. Mot Ljusdal betalade 391 personer entré. Publiksnittet har tidigare legat på 165 åskådare.

– Klart att vi känner av det ökade publikintresset. Det är ett väldigt gott stöd att ha och vi är svårslagna här hemma. Nu har det ju dessutom blivit mer vinterväder, jag kan förstå att folk kommer och kollar.

Kommande helg väntar två bortamatcher för Frillesås, Unik i Uppsala och Gustavsberg i Stockholm.

– Det är så klart annorlunda att spela borta, men det är samtidigt inte jättelånga resor. Vi kommer att vara grymt laddade, säger Mattias Johansson.

Både Västanfors och Ljusdal har ett SM-guld mer än Frillesås – alltså var sitt.

Tobias Sandblom

 


Av bandystars - Söndag 14 jan 06:56

Jönköping förlorade mot Åtvidaberg i fredag på Råslätt. Förlusten sved ännu mer när de såg Tjust vinna över Skirö skulle en vinst betytt att Jönköping och Skirö legat lika i tabellen och fördel Jönköping idag då vid vinst laget gått upp i ledning vid poäng
Så idag är det revansch som gäller och då går det inte att sitta kvar i omklädningsrummet som det verkar som Jönköping gjort i de senaste matchinledningarna

Dagens match är en uppskjuten match lagen emellan och den spelas på Korvgubbens Arena


17:00
Åtvidabergs BK
-
Jönköping Bandy IF
  
Av bandystars - Lördag 13 jan 15:06

Sargat BK Bore kämpade väl! skriver Bore på sin hemsida efter matchen. Bandystars avstår att kommentera detta denna gång då det lär troligen missuppfattas även denna gång när Bandystars skriver 

Det var ett sargat och skadedrabbat BK Bore som kom till Venhagsvallen. I veckan har stor del kretsat kring att få ihop spelarna till fredagens match då en otur sällan kommer ensam...

Hela fem (!) "ordinarie" spelare saknades pga. skador, en målvakt som tog av ett gips så sent som i torsdags, och spelade under fredagen samt debutanter i juniorerna Lucas Gustafsson (15år) och Oscar Wimelius (14år) som i alla dessa spealarens frånvaro fick göra A-lags debut i BK Bore och gjorde en fullt godkänd insats.

 

På förhand en tuff uppgift att ta sig an Målilla. Men mycket handlade innan matchen om att inte fokusera på det vi ej kan göra något åt (skadorna) utan spela utifrån de spelare vi har att tillgå och att ALLA skall kämpa och slita både i anfallsspel och försvarsspel.

Just detta lyckades Bore med under den första halvleken till 100%. Samtidigt som det nog i Målilla hade infunnit sig en del underskattning pga. rutinerade och tongivande spelares frånvaro.

 

Det var Målilla som tog ledningen i matchens 7e spelminut. Men Bore kvitterade Målillas ledning i samma matchminut i anfallet efter, 1-1 av Linus Karlsson (jr).

Sedan var det Bore som tog ledningen med 2-1 i matchen i den 16e minuten.

Sedan gjorde Målilla ett lättare ryck i matchprotokollet då man gjorde 2-2 och 3-2 kort därefter i den 24e matchminuten. Inte helt rättvist, då det var Bore som spelade bra. Kanske inte hade spelet, men skapade väl lika många anfall som hemmalaget.

 

Halvtidsresultatet skrevs till 3-3.

Joel i Boremålet spelade bra, trots att han varit skadad i dryga 3 veckor med gips, så visade han vilken duktig målvakt han är!

Hemmalaget hade också en duktig målvakt i Philip Svensk (tillvardags i Vetlanda BK) som fick göra en del svåra räddningar för att hindra målringning för Bore.

 

Andra halvlek

Tyvärr fick Målilla en alldeles för bra inledning då man i den 46e minuten fick ett ledningsmål, vi skriver fick, då det tog på ett ben/skridsko och in i Boremålet, 4-3.

Sedan gjorde Målilla även 5-3 några minuter efter. och det som såg så bra ut i första halvlek infann sig inte riktigt i början av den andra halvleken.

6-3 kom i matchens 60e minut.

Sen tilldöms Målilla en straff i den 65e minuten, en straff som Joel räddar!

 

Bore kommer in mer i matchen från den 70e minut och spelar helt okej resterande tid.

Men när 7-3 kommer i matchen 71a minut, då går luften lite ur Borekillarna, men man forsätter kämpa. Även att 8-3 kommer.

 

Man snyggar till siffrorna genom ett 8-4 mål i den 83e och även 8-5 på straff matchens slutminut.

 

En klart godkänd insats av BK Bore denna kväll. Stort beröm till alla juniorer och även till kollektivet, BK Bore.

I de sista matcherna har man börjat hitta tillbaka igen, även om det ej blivit några segrar, så är det inte långt bort. Man har en god stämning, och man jobbar för varandra. Fortsätt så Bore, snart kommer poängen!

 

Nu kommer en välbehövlig matchvila, nästa match är söndag denna 21/1, hemma mot Malmbäck. Tills dess hoppas vi att några är tillbaka i laget.

Av bandystars - Lördag 13 jan 11:27


Bandy på sjöis - det var så det började

 
Dam-VM pågår för fullt i Chengde i Kina. På lördag skall mästarna koras. Samtliga matcher spelas på en sjö i en park. Bandyn har därmed - tillfälligt - hittat tillbaka till sina rötter. För det var på sjöis som allting började. 

Den första bandymatchen i Sverige spelades 1901 på Nybrovikens is i Stockholm. Hockeyklubben i Stockholm vann då över Uppsala Hockeyklubb med 4-1. Man spelade med en gummiboll och det var nio spelare i varje lag.

Här följer ytterligare några historiska händelser i den svenska ”sjöbandyns” historia:

1907 spelades den första SM-turneringen för herrar (damerna spelade om SM först 1973). Fem lag ställde upp i en ren cupturnering. IFK Uppsala vann finalen över IFK Gävle med 4-1 i en match som spelades på en vattnig sjöis vid Boulognerskogen i Gävle. Bandydoktorn Sune Almkvist var matchhjälte i Uppsala.

  

Delat mästerskap

Åren 1910-15 avgjordes fyra finaler på sjöis. Den mest minnesvärda matchen spelades den 17 mars 1912 på Råstasjöns is i Solna, belägen på gångavstånd från nuvarande Friends Arena. Djurgården mötte Uppsala.

Även den här finalen avgjordes på vattnig is och slutade 1-1. De båda klubbarna fick dela på mästerskapet, då ett omspel inte kunde anordnas så sent på säsongen.

1934 inledde lilla Slottsbrons IF från Värmland en enastående finalhistoria, som varade i elva år. Åren 1934-45 spelade Slottsbron sex SM-finaler, inklusive ett omspel, och vann fyra mästerskap. Den första SM-titeln vanns 1934 på Sandbäckstjärnet i Karlstad, där IFK Uppsala besegrades i en omspelsfinal med 6-0. Långe stoppern Calle Funke med rekordstor keps storspelade. Det här var klassiska Uppsalakamraternas sista (?) SM-final.

  

Landskamp på badplats

Den årliga finnkampen 1935 skulle som vanligt spelas på Stockholms Stadion. Men Stadion kunde inte ordna is i tövädret, varför landskampen i sista stund fick flyttas till sjön Flaten, en känd badplats, söder om Stockholm. Hela 8 441 åskådare såg matchen. Den förnämliga publiksiffran kunde Bandyförbundet tacka Stockholms dåvarande trafikchef Helge Berglund för. Han ställde hela 65 bussar (!) till förfogande för transporter ut till Flatenbadet. Helge blev sedan legendarisk ordförande i Svenska Ishockeyförbundet (1948-73).

Sverige vann landskampen med 3-2. Skarpskytten Ejnar Ask sköt två mål.


En match - två planer

Vintern 1943 vann Hammarby IF division II Stockholm södra. Det innebar kvalspel till allsvenskan. Den avgörande kvalmatchen spelades söndagen den 28 februari mot Skoghalls IF på sjön Trekanten, invid Liljeholmens nuvarande T-banestation. Men isen var så vattnig och tunn att man tvingades byta spelplan i paus. Matchen färdigspelades på en mindre isyta på samma sjö. Hammarby vann med 3-1. Den legendariske söderkisen ”Kurre Kjellis” Kjellström avgjorde med två mål och 600 åskådare efter strandkanterna följde dramatiken på isen.

Söndagen därpå, den 7 mars, skulle man göra ett tredje försök att spela SM-finalen mellan Västerås och Bollnäs. Den första matchen, på Stadion, slutade 2-2. Straffavgörande var ännu inte uppfunnet, varför det blev en ny final. Nu i Bollnäs. Men isen var så undermålig att det bara spelades en vänskapsmatch med förkortad speltid. Vintern var nu på väg att töa bort. Och det snackades ett tag om att spela finalen först till hösten. Men några kalla nätter gjorde att Stockholm kunde erbjuda is på sjön Laduviken vid Fiskartorpet. Västerås vann med 3-0.

Kanonskytten Pontus Widén avgjorde med två mål.

  

Bad i stället före bandy

1949, som var en sällsynt mild vinter, var det tur att det fanns sjöisar att tillgå. Blidväder och förberedelser inför ishockey-VM gjorde att Stockholms Stadion inte kom ifråga varken för finnkampen eller SM-finalen. Landskampen mot Finland förlades därför till Västerås. Men där flöt isen bort och evenemanget flyttades i stället till Tinnerbäcksbadet i Linköping. Men det kom att bli tidernas kortaste landskamp. Så här kan vi läsa i Bandyboken 1950: ”Efter bara någon minut visade det sig att isen inte tålt påfrestningarna från sol och vind. Lite här och var bar det igenom för spelarna, och domaren Gunnar Gunnersen från Oslo, fick brått att såsom banans tyngste person sätta sig i säkerhet, innan det gick illa för honom, och därmed upphörde slaget. 2 ½ minuter hade spexet varat. Efteråt höjde Sune Almkvist (förbundsordföranden) en skål för de räddade”.

Trots fiaskot i Linköping blev det i alla fall en finnkamp 1949.

Matchen spelades dan därpå, en måndag, mitt på blanka dagen, på Handskerydssjön i Nässjö. Alla i stan ville se matchen. Fabriker, affärer och skolor stängde och en publik på över 5 000 betalande räknades in på isen och efter strandkanterna. De fick se Finland vinna med 3-2. Den finske storskytten Erik ”Asken” Åberg avgjorde med två mål.


Final i smålandsskogen

SM-finalen mellan Nässjö och Edsbyn var också i farozonen. Men till slut hittades det en spelbar sjöis mitt i den småländska urskogen.

Finalen kom att spelas på Perstorpsgölen i Eksjö kommun. Hela 14 809 betalande åskådare, men säkert bortåt 18 000 totalt, fick en fantastisk upplevelse ute i smålandsskogen. ”Hemmalaget” Nässjö vann med hela 7-1. Legendariske Nicke Bergström sköt två mål. Det är Nässjös hittills enda SM-guld. Det här var den åttonde - och sista (?) - SM-finalen som spelats på sjöis.


Isen sprack - spelare drogs ner i djupet Allsvenskt spel på sjöis var förr ingen ovanlighet. Men sjöbandyn fick ett abrupt slut söndagen den 3 januari 1960. Forsbacka mötte Köping på Svartbergsviken i Storsjön, väster om Gävle. Sju minuter in i andra halvlek, vid ställningen 3-2 till Forsbacka, sprack isen vid en hörna.

Flera spelare hamnade i vattnet. Värst drabbades Köpingsbacken Karl-Gunnar Ståhle, som fastnade i målnätet och drogs ner på botten.

Men han lyckades ta sig loss och simma upp till ytan. Självklart bröts matchen. Köping hade spritförbud på resorna. Men Karl-Gunnar bjöds på en snaps av lagledaren vid hemfärden. Det var han väl värd! Omspelet, på landbana, vanns av Forsbacka med 6-1. Samma söndag bröts även den allsvenska matchen mellan Slottsbron och Heros, som också spelades på sjöis. Men här var det inte lika dramatiskt som i Forsbacka. Sen den här söndagen har det aldrig mer spelats allsvensk bandy på sjöis. 

Skribent: Classe Bengtsson

Presentation


Bandystars en supporter långbortistan som följer sina stjärnor från sin position andra sidan det småländska höglandet och ibland så möts de uppe på platån när bortamatchen är närmare en hemmamatch.

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5 6 7
8 9
10
11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ bandystars med Blogkeen
Följ bandystars med Bloglovin'

Bandy länkar


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se