Direktlänk till inlägg 28 januari 2020

Öppet brev till svensk bandy - "Det räcker nu"

Av bandystars - 28 januari 2020 12:28

Öppet brev till svensk bandy - "Det räcker nu"

 

 

Jag vill ta upp ett moment i spelet som jag gärna hade undvikit, nämligen tendensen med ett ökat antal hjärnskakningar.

Nästan varje omgång i våra serier har vi ett nytt hjärnskakningsfall.

Den som tror att jag gör det bara för att spelbegåvade Per Hellmyrs, snart 150 landskamper, åkte på en hjärnskakning för en tid sedan är lika fel som att det beror på att Karebys jättetalang Moa Friman ,17, drabbats av en sådan smäll.

Detta kan vi inte acceptera med en axelryckning och en kommentar i stil med ”så är det nu för tiden i alla sporter med kroppskontakt”.

Bandysporten skall bekämpa sådana tendenser med alla ”till buds stående medel”!

I alla sammanhang skall vi hylla spelet på bollen. En ung tjej eller kille skall inte behöva vara rädda för att få men för livet om de börjar med bandy.

Vi måste ha tilltro till att vi kan stoppa denna farsot i spelet.

Därför både kräver och vädjar jag till alla spelare, ledare och domare i vår fina sport att vi skall hjälpas åt att få stopp på detta otyg under parollen ”Det räcker nu”.

Snabbheten i spelet, fler spelare på en liten yta och mindre hänsynstagande till motståndarna tror vi kan vara bidragande orsaker till dessa olyckor.

Men hur kommer det sig att den negativa trenden har exploderat i höst?

Vilken påverkan har vårdslöst stötande backar, anfallande spelare som tittar för mycket på bollen och ojämn is som inbjuder till destruktivt spel?

Vad har vi i Svenska Bandyförbundet gjort åt denna negativa tendens i spelet?

Rapporteringsformulär: Nu gäller sedan säsongsstarten att alla skador skall rapporteras! 

Var noga med att ange hur situationen uppstod, men framförallt sänd in blanketten. Ett underlag som blir mycket viktigt i våra framtida ställningstagande. 

Fairplayupprop från speakern vid start av alla ungdomsmatcher i bandy har rekommenderats av SBF:s barn- och utbildningskommitté. Förslag på text har distribuerats och hittas även här >>.

Domarna i de högsta serierna har fått direktiv om ökad vaksamhet på dylika situationer och att också i efterhand följa upp genomförd match.

Skydd: Vi följer den debatt som pågår. Det finns de hjärnexperter som hävdar att färre skydd, typ utan armbågsskydd i ishockey, skulle öka hänsynstagandet. Krockar med olyckliga, plötsliga huvudvridningar är ett nyckelmoment.

Hur stoppar vi detta? 

Det är en frågeställning och åtgärder som jag vädjar till er att jobba med inom föreningen och laget vid exempelvis längre bortamatcher i vinter. 

Kom gärna med förslag på lösningar i stort och smått, alla ideér är värdefulla. Vi utgår från att era förslag kan ges offentlighet.

Sänd dem till per-anders.gustafsson@navenc.se 

Vi skall inte på något sätt ducka för denna fråga i svensk bandy på grund av komplexiteten utan sporras av svårighetsgraden!

Bandyhälsningar

Per-Anders Gustafsson

Ordf. Svenska Bandyförbundet

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bandystars - 14 december 2023 07:07

Så vill bandyn nå ut i Borås utsatta områden: ”Har aldrig stängt ute någon” En miljon kronor i månaden. Så mycket betalar Borås stad för isbanan på Boda. – Det pratas mycket om besparingar. Men det räcker att vi vart tredje år f...

Av bandystars - 9 november 2023 13:18

Elitserien och Bandyallsvenskan herrar är igång. Bandyallsvenskan damer och div 1 serierna startar på lördag och söndag  Elitserien Herr 23/24 Elitserien Dam 23/24 Bandyallsvenskan Herr 23/24 Bandyallsvenskan Dam 23/24 Division 1 23/24...

Av bandystars - 2 november 2023 18:40

Polisen inför väskförbud vid vissa arrangemang - så påverkas svensk bandy Med anledning av den förhöjda terrornivån har polismyndigheten beslutat att införa väskförbud vid större offentliga arrangemang.   Svenska Bandyförbundets bedömning är att...

Av bandystars - 25 oktober 2023 10:02


Bandypuls är en sajt om bandy. Vår bevakning har inga geografiska gränser och Bandypuls finns som sajt, app, i nyhetsbrev och sociala medier.   ...

Av bandystars - 25 oktober 2023 09:56


Så ser du Elitserien 23/24 Via denna länk hittar du också andra kanaler    ...

Presentation


Bandystars en supporter långbortistan som följer sina stjärnor från sin position andra sidan det småländska höglandet och ibland så möts de uppe på platån när bortamatchen är närmare en hemmamatch.

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15
16
17 18 19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Bandy div 1

Besöksstatistik

Bandy div 2 + övrig bandy

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards