Direktlänk till inlägg 8 maj 2019

Ny bandyhall i Småland

Av bandystars - Onsdag 8 maj 07:16

Detta saxat från SMP hemsida samt från Åby/Tjureda hemsida ,


På tisdageftermiddagen klubbades beslutet av kommunstyrelsen.


Växjö kommun lånar ut 38,7 miljoner kronor till Åby/Tjureda.

Nu ska det byggas en bandyhall lagom till sensationsklubbens elitseriedebut.

– Vi tror inte bara på era stora framgångar utan vi tror också på klubben som sådan, på engagemanget som finns för att det ska vara möjligt att driva anläggningen på ett ekonomiskt hållbart sätt. Vi tror framför allt att ni har förmågan att ta in de extra intäkter som kommer att krävas för er fortsatta verksamhet, sa kommunalrådet Anne Tenje (M) på en presskonferens direkt efter att beslutet klubbats i kommunstyrelsens sammanträde.

På plats fanns även Åby/Tjuredas två vice ordförande Carolina Sköld och Anna-Lena Aronsson, styrelseledamoten Lars Thuresson samt byggledaren Bertil Sigvardsson.

– Från Åby/Tjuredas sida är vi väldigt glada och tacksamma över att ni fattat det här beslutet. Jag kan avslöja att förra veckan tog vi ett beslut om att om vi får ett lånelöfte i dag kommer vi att börja bygga en hall i dag, sa Carolina Sköld.

Jon Malmqvist (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, betonade att det är det stora engagemanget i klubben som gjort att kommunen är villiga att låna ut nästan 40 miljoner kronor.

– En väldigt viktigt faktor är det ideella engagemanget som finns i bygden, både det historiska och nuvarande. Utan det hade vi inte fattat det här beslutet, kommenterade Jon Malmqvist.

Den 18 april var tongångarna annorlunda, trots Växjö kommuns positiva inställning till att låna ut pengar. Den springande punkten var driftbidraget, där Åby/Tjureda begärde ett årligt bidrag om 4,3 miljoner kronor för att säkerställa driften. Kommunens besked i den frågan blev ett nej; dagens driftbidrag på 900 000 kronor kvarstår.

Därmed var klubbens möjligheter att få till stånd en bandyhall obefintliga, enligt ordföranden Owe Svensson, som bland annat underströk att en sådan stor anläggning inte kan drivas enbart med ideella krafter.

Sedan dess har dock mycket vatten runnit under bandybroarna. Klubben har suttit i flertalet möten, skannat av intresset bland sponsorerna och funnit en väg ut. Klubben gör trots allt bedömningen att hallen kan bli verklighet och drivas utan anställda som ska avlönas.

– Efter det första beskedet var så klart besvikelsen stor, men sedan dess har vi träffats otaliga gånger, nött våra huvuden fram och tillbaka, räknat hit och dit, pratat med sponsorer och gått ut till medlemmarna. Vi har kommit fram till att vi kommer att klara detta och är det någon gång vi ska bygga är det nu, förklarade Carolina Sköld.

Man brukar säga att det enkla är att bygga och det svåra är att driva. Hur ska ni klara driften utan höjt bidrag från kommunen?

– Vi tror att vi kommer att fixa driften genom ökade sponsorintäkter, ökade publikintäkter och gåvor. Det tror vi kommer att möjliggöra det hela.

Ett tecken som tyder på en stor vilja och ett ökat engagemang från medlemmar och sponsorer är den febrila aktivitet som pågått i bygden den senaste tiden. Supporterklubben har sedan knappt två veckor inriktat sig på att hitta nya intäktskällor och i går höll klubben ett möte med sina sponsorer. Resultatet hittills: 391 000 nya kronor in i klubbkassan.

– Den siffran kommer nog att öka markant i morgon, sa en förhoppningsfull Bertil Sigvardsson.

Åby/Tjureda hade under tisdagsförmiddagen kommit överens om de ekonomiska villkoren med den entreprenör som kommer att bygga hallen. Enligt tidtabellen ska den stå klar vecka 43.

– Vi kanske måste spela en eller två hemmamatcher på en annan arena, men vi ska ha 13 matcher på vår egen hemmaplan, sa Bertil Sigvardsson.


Saxat från Åby/Tjureda hemsida 


Småländskt entreprenörskap väcker nyfikenhet, ända bort i Sibirien.

Rekorden haglar tätt när Åby/Tjureda IF får Sveriges 14:e bandyhall.

- Om det är någonstans detta skall vara möjligt så är det i Åby, säger a-lagets team manager Sören Johansson, Vetlanda som väckte frågan i föreningens styrelse i slutet av februari.

Några veckor senare hade förstudiegruppen avlagt sin första rapport: ”Nu får ni tre bli byggrupp” sa då Owe Svensson, mångårig ordförande i föreningen.

Arbetet bedrivs lite lättsamt under arbetsnamnet ”Åbyundret 2”.

Vad det första undret åsyftar på är idag välbekant och omtalat, åtminstone i bandykretsar.

- Engagemanget har näst intill sektliknande inslag, där starka välkända bandyorter som Ljusdal, Bollnäs, Kungälv och Motala har hållit på i decennier och har fortfarande inte grävt ett spadtag, fortsätter Sören Johansson.

På sponsringsmötet igår kväll berättades det exempelvis av supporterduon Irene Thuresson och Johnny Ottosson att de tiggt in omkring 400’ kronor på tolv dagar till hallen.

Oavsett vem som uttalar sig om behovet av en hall på landets sydligaste elitort i bandy får ämnet en ”överlevnadsfråga” aktualitet. Ofta kommenteras också att därmed kan ungdomsverksamheten bedriva sin verksamhet med kontinuitet.

Detta projekt hade inte varit möjligt att realisera om inte Växjö kommun hade erfarenhet av den idrottsligt mångfacetterade Arenastaden och har en positiv hållning också till en verksamhet utanför stadskärnan.

Bandyhallen i Åby kommer att vara klar tills seriestarten i slutet av oktober. Denna höst…

Tvivlarna får inget fotfäste, åtminstone inte vid Helgasjöns nordvästra strand.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bandystars - Söndag 10 nov 06:00

Tredje paret ut är Finspång och Derby/Linköping    Finspångs AIK Bandy - Derby/Linköping Bandyklubb     Resultat 5 - 2  Finspångs AIK Bandy 5-2 Derby/Linköping Bandyklubb                    ...

Av bandystars - Söndag 10 nov 05:45

Månsarp - Fredriksberg 9 - 1 (4-1)   Månsarps IF 9-1 Fredriksbergs BK   Hemmaseger i premiären!!Äntligen var det så dags för de ”blå” att få spela första seriematchen för säsongen 2019/20. För motståndet stod Fredri...

Av bandystars - Lördag 9 nov 20:11

Tranås - Oskarshamn 8 - 1 (2-1)   Tranås BoIS 8-1 Oskarshamns BS     Oskarshamn skriver på sin hemsida    Tyvärr slutade seriepremiären med förlust för Oskarshamns Bandysällskap. Efter underläge med 2-1 efter den först...

Av bandystars - Lördag 9 nov 12:04

Genrep för a-laget idag då man åker till Köping för en sista träningsmatch. Laget är sargat med diverse sjukdomar så man åker upp med en 13-manna trupp! Matchstart 13:30.Detta skriver ÅBK på Facebook    Köpings IS - Åtvidabergs BK     ...

Av bandystars - Lördag 9 nov 06:34

Jönköping vann premiärmatchen men den kanske inte var så trevlig tillställning om Bandystars försöker tolka händelserna och läser vad Borgia-Norrköping skriver efter matchen "Lite väl tufft och alla spelare i båda lagen får rannsaka sig själva och fu...

Presentation


Bandystars en supporter långbortistan som följer sina stjärnor från sin position andra sidan det småländska höglandet och ibland så möts de uppe på platån när bortamatchen är närmare en hemmamatch.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15 16 17 18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2019 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Bandy div 1

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ bandystars med Blogkeen
Följ bandystars med Bloglovin'

Bandy div 2 + övrig bandy


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se