Direktlänk till inlägg 25 november 2015

Ta hand om våra domare

Av bandystars - 25 november 2015 05:15

Förbundets vädjan till klubbarna: "Ta hand om våra domare"Förra veckan skickade Svenska bandyförbundet ut ett mejl till klubbarna. Budskapet: Ni måste vara snälla mot domarna.

– Jag förstår hela symboliken och tycker att det är helt rätt, säger Vänersborgstränaren Stefan Karlsson.

Efter matchen mellan Broberg och Västerås hamnade flera bedömningar från domaren i fokus. Brobergstränaren Fredrik Rexin var upprörd och pratade om ett "snyftbrev" från förbundet.

Men efter att ha lugnat sig, och efter att hans lag åkte till Trollhättan och slog Gripen med nöd och näppe, vill den 28-årige tränarnykomlingen inte utveckla detta mer.

– Jag vill inte kommentera, säger Fredrik Rexin.

Bandypuls har nu tagit del av det mejl som har blivit en snackis i bandy-Sverige.

Brevet som gick ut till klubbarna är undertecknat av bandyförbundet, regel- och domarkommittén, Föreningen Svensk elitbandy och Allsvenska serieföreningen. Texten går i stora drag ut på att klimatet gentemot domarna måste bli bättre, framför allt i tider då unga domare slussas in på en nivå som man kanske inte alla gånger är mogen för.

Detta för att undvika att unga domare slutar, någonting som skulle kunna få stora konsekvenser för sporten i form av domarbrist.

Läs mer: Håkan Sjösten om domarklimatet: "Då har hela sporten ett stort problem"

Bland annat skriver man att man vill "vädja till er ute i föreningarna att ta hand om våra nya domare. Det är numera mera regel än undantag att ledare i halvtid och efter match konfronterar domare med småspydigheter osv."

Vidare skriver avsändarkvartetten att det bör vara en självklarhet att det finns personer som skyddar domarna på vägen till och från omklädningsrummet. I texten framgår även att domarna framöver uppmanas att i större utsträckning anmäla påhopp från ledare och spelare, ärenden som sedan kan komma att tas upp av disciplinnämnden.

Stefan Karlsson har varit förbundskapten för det svenska landslaget och har en lång erfarenhet av att träna elitserielag – som Broberg, Hammarby och nu i IFK Vänersborg. Så här säger han om brevet och tonen mellan domare och aktiva.

– Vi är snälla mot domarna om de är snälla mot oss, säger Stefan Karlsson och skrattar.

– Ska vi få några nya domare så är det klart som fan att vi måste ha ett bra klimat.

Hur är klimatet då?

– Bra! Från mitt håll i alla fall. Sen kan man väl ha olika uppfattningar och så. Men jag tycker dialogen är bra när man snackar med dem (domarna) efter matcherna och så.

Hur är nivån på elitseriedomarna av i dag?

– Den känns väl lika från år till år tycker jag. Men det är ju några nya domarpar som måste skaffa sig lite rutin för att kunna bli bra domare. Men sen är det väl så att när man tappar domare som Öhrlund (Peter) så är det klart att det får effekt på domarkåren. Men när det är nya domare som kommer fram så får vi försöka hjälpa dem.

Vad tycker du om att förbundet skickar ut ett sådant här brev?

– Jag förstår hela symboliken och tycker att det är helt rätt. Sedan reageras det väl olika från olika håll. Enligt mitt sätt att se det så är det rätt, det är svårt att rekrytera domare, så vi måste tänka på det både i framtiden och även i det rådande.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bandystars - 14 december 2023 07:07

Så vill bandyn nå ut i Borås utsatta områden: ”Har aldrig stängt ute någon” En miljon kronor i månaden. Så mycket betalar Borås stad för isbanan på Boda. – Det pratas mycket om besparingar. Men det räcker att vi vart tredje år f...

Av bandystars - 9 november 2023 13:18

Elitserien och Bandyallsvenskan herrar är igång. Bandyallsvenskan damer och div 1 serierna startar på lördag och söndag  Elitserien Herr 23/24 Elitserien Dam 23/24 Bandyallsvenskan Herr 23/24 Bandyallsvenskan Dam 23/24 Division 1 23/24...

Av bandystars - 2 november 2023 18:40

Polisen inför väskförbud vid vissa arrangemang - så påverkas svensk bandy Med anledning av den förhöjda terrornivån har polismyndigheten beslutat att införa väskförbud vid större offentliga arrangemang.   Svenska Bandyförbundets bedömning är att...

Av bandystars - 25 oktober 2023 10:02


Bandypuls är en sajt om bandy. Vår bevakning har inga geografiska gränser och Bandypuls finns som sajt, app, i nyhetsbrev och sociala medier.   ...

Av bandystars - 25 oktober 2023 09:56


Så ser du Elitserien 23/24 Via denna länk hittar du också andra kanaler    ...

Presentation


Bandystars en supporter långbortistan som följer sina stjärnor från sin position andra sidan det småländska höglandet och ibland så möts de uppe på platån när bortamatchen är närmare en hemmamatch.

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21 22
23
24 25 26 27 28
29
30
<<< November 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Bandy div 1

Besöksstatistik

Bandy div 2 + övrig bandy

RSS


Skapa flashcards