Direktlänk till inlägg 24 november 2015

Hur står det till med domarklimatet

Av bandystars - 24 november 2015 12:00

Profilen Håkan Sjösten uttalar sig för Bandyplus om domarklimatet: "Då har hela sporten ett stort problem"

 

Unga bandydomare slutar på grund av det hårda klimatet från spelare och ledare. Det menar Håkan Sjösten, ordförande för regel- och domarkommittén.

 

– Ger vi inte våra nya killar chansen att växa in i det, då har hela sporten ett stort problem.

 

Läs mer: Förbundets vädjan till klubbarna: "Ta hand om våra domare" 

 

Svenska bandyförbundet gick i förra veckan ut med ett brev till klubbarna, i vilket man uppmanar till en bättre ton gentemot domarna.

 

Brevet – som kan läsas i sin helhet här  – är undertecknat av bland andra Håkan Sjösten, den tidigare elitdomaren som numera är ordförande för bandyförbundets regel- och domarkommitté. Han vittnar om att många sporter har problem med nyrekrytering av domare.

 

Bandyn har däremot ett annat dilemma – nämligen svårigheten att behålla domarna som finns.

 

– Nyrekryteringen har vi lyckats bra med inom bandyn, men många slutar väldigt fort. Det vi får höra från domarna är att man slutar för att det inte är värt att bli utsatt på det sättet som man utsätts i dag. I sociala medier och i vissa fall från ledare, säger Håkan Sjösten.

 

Att många nya och yngre domare slussas in just nu beror på att många av de äldre och rutinerade har lagt av, eller kommer att lägga av inom en snar framtid.

 

– Vi vill sätta ner foten. Bandyn har en grym generationsväxling, många duktiga domare födda på 60-talet slutar eller har slutat. Bandyn är den svåraste sporten att döma och erfarenhet är väldigt viktigt. Ger vi inte våra nya killar chansen att växa in i det, då har hela sporten ett stort problem, säger Sjösten och fortsätter.

 

– För två till tre år sedan fick vi domare på oss att vi skulle bli mer kommunikativa. Vi skulle prata mer med ledarna, samtala med ledare före match och så vidare. Vi kan känna att det har slagit tillbaka lite, man har utnyttjat det och vi har inte fått den effekt som vi ville. Även om mycket med det också har varit lyckat.

 

I brevet skriver man dessutom att förbundet nu uppmanar domarna att anmäla påhopp och verbala attacker i större utsträckning, ärenden som i slutändan kan komma att hanteras av disciplinnämnden.

 

– Det vi uppmanar till är att anmäla när någon går över gränsen. Sen har vi sagt att om det går till disciplinnämnden eller direkt tillbaka till klubbarna, det tar vi från fall till fall. Man kan kalla det här brevet för vad man vill, men vi vill bara sporten väl.

 

Håkan Sjösten tycker att det känns som att brevet har tagits emot väl av klubbarna, och han berättar att han personligen har fått flera positiva mejl som en följd av förbundets uppmaning. Den tidigare domarprofilen har även varit i kontakt med flera klubbchefer, som enligt Sjösten vill veta mer om situationen.

 

– Jag fick en tankeställare när jag pratade med några klubbchefer, som blev förvånade över att man i sin förening hade ledare som säger till domare att "jag vill aldrig se dig igen" eller "du var lika dålig som vanligt". Dom ville veta mer om det.

 

Tror du att brevet får någon effekt?

 

– Får det en procents effekt så är det mer än noll. Allt handlar om att ha respekt för varandras roller och kanske tänker någon ett varv till innan man attackerar en domare. Eller så kanske man tänker till och ber om ursäkt efteråt, säger Sjösten innan han avslutar:

 

– Sen är det lätt att glömma bort alla bra ledare och spelare. Med över 90 procent funkar allt precis som det ska. Men kan vi skydda våra yngre domare så är det bra. Det är egentligen den enda ambitionen med det här brevet.

 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bandystars - 14 december 2023 07:07

Så vill bandyn nå ut i Borås utsatta områden: ”Har aldrig stängt ute någon” En miljon kronor i månaden. Så mycket betalar Borås stad för isbanan på Boda. – Det pratas mycket om besparingar. Men det räcker att vi vart tredje år f...

Av bandystars - 9 november 2023 13:18

Elitserien och Bandyallsvenskan herrar är igång. Bandyallsvenskan damer och div 1 serierna startar på lördag och söndag  Elitserien Herr 23/24 Elitserien Dam 23/24 Bandyallsvenskan Herr 23/24 Bandyallsvenskan Dam 23/24 Division 1 23/24...

Av bandystars - 2 november 2023 18:40

Polisen inför väskförbud vid vissa arrangemang - så påverkas svensk bandy Med anledning av den förhöjda terrornivån har polismyndigheten beslutat att införa väskförbud vid större offentliga arrangemang.   Svenska Bandyförbundets bedömning är att...

Av bandystars - 25 oktober 2023 10:02


Bandypuls är en sajt om bandy. Vår bevakning har inga geografiska gränser och Bandypuls finns som sajt, app, i nyhetsbrev och sociala medier.   ...

Av bandystars - 25 oktober 2023 09:56


Så ser du Elitserien 23/24 Via denna länk hittar du också andra kanaler    ...

Presentation


Bandystars en supporter långbortistan som följer sina stjärnor från sin position andra sidan det småländska höglandet och ibland så möts de uppe på platån när bortamatchen är närmare en hemmamatch.

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21 22
23
24 25 26 27 28
29
30
<<< November 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Bandy div 1

Besöksstatistik

Bandy div 2 + övrig bandy

RSS


Skapa flashcards